Dessa tips har även skickats till våra prenumeranter. Bli en av dem du också. Vi dyker upp i din inkorg ungefär en gång i månaden.

En mörk scen med dimma. I centrum står en gran med paket under sig. Men också, en dödskalle. 😱

En skräck: Julsagan

Året var 1981 och på Rinmansskolan i Eskilstuna skrevs skräckfylld julpoesi.

Jag [Christer Åkesson] och min kompis Anna Maria Tyrsing, Lindblad på den tiden, fick idén till denna lilla dikt där grundkonceptet skulle vara “fyra rader gulle-gull och två rader videovåld” i varje vers, gärna med lite gammaldags styltig stil med omvänd ordföljd.

Dikten publicerades under titeln Julsagan i ett vikt A4-häfte vid namn Julanalysen.

Du själv har kanske stött på texten under namnet Tio små nissar – och inte i ett uppkopierat häfte från 80-talet, utan här ute på det makalösa internet. Den tog sig såklart hit, och har sedan dess spritts i juletid och julefrid för att glädja (och ge kalla kårar).

Eftersom att den är ganska lång tar vi den i slutet. Mer om upphovsmännen, tillkomsten och det inscannade originalet hittar du i en liten intervju.

Av Sanna

Ett bokomslag med enkel illustration föreställandes en planet med en måne? Men det skulle också kunna vara en närbild på en iris. Titeln är satt i ett typsnitt som andas 70-tal.

En sci-fi: Terraform

Får man tipsa om en bok som inte är färdigläst än? Ja, det är klart! Jag läser novellsamlingen Terraform: Watch/Worlds/Burn just nu. Inte hela tiden, utan jag klämmer en novell då och då. Antologier är inte så dumma på det viset – de kan hänga med dig under en längre tid och fungera som backup-läsning när du befinner dig mellan böcker.

Artificiell intelligens, klimatkollaps och övervakning är några teman som berörs i samlingen. Berättelser nedtecknade av författare som Jeff VanderMeer, Ellen Ullman, Cory Doctorow och E. Lily Yu med flera.

Vill ha smakprov innan köp surfar du till Vice Terraform.

Närbild av en iPhone som spelar trailern av säsong två av podcasten The Burned Photo. Omslagsbilden är just på ett brinnande foto. Fotot föreställer en person i siluett som betraktar ett brinnande hus.

Av Sven

En sak till: Tre podd-draman

Jag har plöjt igenom tre skönlitterära poddar som jag rekommenderar – Borrasca, The Left Right Game och The Burned Photo.

Alla tre baseras på klassiska creepypastor och är riktigt välproducerade. Jag berättar mer om dem i Läslöss-flödet om du vill veta mer.

Julsagan

Midvinternattens köld är svår. Tio små nissar i djupsnö går. Rävsax gömd under skynke vitt knipsar Nisse av på mitt. Livsanden snabbt för honom tryter, snart i eget blod han flyter.

Nio små nissar i midnattstimma traskar fram i månljusstrimma. Ugglan hoar i sitt näste. Istapp faller tyst från fäste. Nisse spetsas utav tappen, tomte ligger död på trappen.

Utanför dörren står gröten och ångar. Åtta nissars intresse den fångar. Under stigande hunger fatet de nalkar, en stackars tomte på kanten halkar. Han sliter, han kämpar, han svettar sig blöt, men sjunker likväl i kvicksandslik gröt.

Många springor stugan har där sju små nissar in sig tar. Katten som bak dörren ruva, slukar Nisse med hull och luva. Resterna av tomtehand suger misse bort från tand.

Sex små nissar mot julbordet ila, snabbt dom uppför bordsben kila. När sista tomten över kanten hasar, han tappar greppet och nedåt rasar, faller nedåt likt ett lod. Mattan röd av tomteblod.

Tomtar fem i väldig iver, springer runt, ty hungern river. Nisse snubblar på sitt skägg, faller rätt på knivens egg. Lilla Nisse stackars saten rinner ut i sillsalaten.

Fyra nissar har festat på sill och nu de törsten sin släcka vill. Mot glöggen de ilar i samlad tropp och tar för sig av drycken i varsin kopp. Ner faller Nisse i glögghett hav. Likt en skållad mandel hans skinn faller av.

Tre små tomtar i granen svingar mellan ljus och änglavingar. Nisse sig för nära våga, snart han står i ljusan låga, doftar snart likt vidbränd stek. Ångrar de sin ystra lek.

Två små tomtar omkring sig tittar då en smällkaramell de hittar Nisse ner på den då hoppar, men detta den ej stoppar. I tak, på golv, på gardin med frans finns nu Nisses hjärnsubstans

Husbonn stiger upp i natten för att kasta lite vatten. Under husbonns tunga toffla, Nisse blir till krämig våffla Snön ligger vit lite här och var, Inte en jäkla tomte finns kvar.

Av Åkesson/Tyrsing/et al