Brev från Sherlock Holmes på ett bord med ett glas rom bredvid.

Nu för tiden bor de flesta av våra böcker, serier och zines i den digitala världen. I våra Kindles och iPhones. Men vi har en bokhylla. En hylla dedikerad till guldkornen bland berättelser. Böcker att spara för framtiden och minnen från förr. Fysiska upplagor som gör sig bäst just så. Som har snygga omslag och fascinerande inlagor.

Så här ser bokhyllan ut sommaren 2021.

Under den spretiga växten, som verkar vilja ta över hyllan, ligger Simon Stålenhags verk – Ur varselklotet, Flodskörden, Passagen och Labyrinten. Jag har läst dem högt för Sven vid frukostbordet. Några texter varje morgon. Och så förundras vi av bilderna såklart.

Hyllan rymmer även flera gamla Maria Lang-böcker. Några har jag fått från morfar och några är funna i second hand-hyllor eller på Bokbörsen. De plockar jag fram på sommaren och läser om. Jag brukar ha glömt vem mördaren är.

Längst ner till vänster på bottenplan ligger research-högen. Där finns böcker jag just nu använder som uppslagsverk eller inspiration till mitt eget skrivande. Så som Svenska folksägner av Bengt af Klintberg och Olof Rudbecks fågelbok 1693-1709.

I högen till höger på samma hyllplan finns en serie gamla (och rejält slitna) barnböcker. De fann vi i vårt källarförråd en mörk vinterkväll. De måste ha legat där länge och glömts bort av de som bott i vår lägenhet tidigare. Jag hade inte hjärta att kasta dem. De har inget sentimentalt värde alls, så de skänks bort när jag det kommer nytt som får äran att bo i hyllan.

I hyllan bor mycket mer. En gammal View Master i låda, en ärvd penna i ett blått sammetsetui, Svens mönster ritade med en Pen Plotter och ett Mumin-pussel i 500 bitar. Med mera.

Så ser hyllan ut denna sommar. Men den är som sagt föränderlig. Det finns inte hur mycket plats som helst.