En reMarkable-förpackning på ett skrivbord

Jag kan inte kalla mig minimalist, men jag tycker att det är skönt att hålla nere antalet prylar och pinaler. Ju fler grejer jag har, desto fler grejer måste jag också hålla ordning på och underhålla. Dessutom kostar de pengar och kan gå sönder.

Jag försöker alltid tänka till innan ett köp. Jag impulshandlar sällan, utan låter det gå några dagar från det att begäret slår till, till att jag faktiskt trycker på köpknappen.

Det var inte annorlunda när jag väl skaffade mig en reMarkable – en läs- och skrivplatta med E Ink-skärm. Suget väcktes redan för ett par år sedan när Sven köpte sin första reMarkable. Men frågan var om jag verkligen, verkligen, verkligen behövde en jag också?

En reMarkable på ett skrivbord med en novell som ska korrekturläsas

Varför en reMarkable?

Jag läser flitigt på min Kindle och den funkar utmärkt, även om en större skärm ibland hade varit bra. Skrivandet sker främst på datorn och ibland har jag klottrat idéer och visualiserat på iPaden, som jag har tillgång till via jobbet.

Jag behövde inte en reMarkable. Jag visste att jag skulle klara mig alldeles utmärkt utan en. Men… jag införskaffade en ändå. Varför?

Det var inte bara för att:

Jag skaffade den främst för att kunna korrekturläsa mina och andras texter på ett behagligt sätt. Ett arbete jag gör nästan dagligen.

Korrekturläsning när den är som bäst

Att korrläsa på en datorskärm är vedervärdigt. Ögonen blir snabbt trötta och det är inte alltid smidigt att notera fel och ändringar.

Många gånger har jag istället skrivit ut texten på papper och satt mig ner med pennan i högsta hugg. Men jag har endast tillgång till skrivare på jobbet och det känns inte miljövänligt att skriva ut ofta.

Jag påstår absolut inte att en reMarkable är miljövänlig att producera, men jag hoppas åtminstone att den på lång sikt är bättre än växande högar med papper.

Min novell på remarkable samt jag med min nya bok Arkiv för upphittade anteckningar

Smidigheten att arbeta med plattan i korrektursammang har varit ovärderlig, och ögonen har mått mycket bättre under tiden. Jag behöver komma bort från lysande skärmar ibland, något som denna har hjälpt mig med. Dessutom är den ju, likt Kindlen, praktisk även när solen lyser. Inga störiga reflektioner så långt ögat kan nå.

Jag exporterar ut PDFer till min Dropbox, laddar in dem i plattan och är snabbt igång med att stryka och anteckna. Det går också bra att använda ePUB-formatet.

Men läsandet då?

Min tanke var även att läsa längre artiklar och liknande texter på plattan, istället för att scrolla på mobilen eller i webbläsaren på datorn.Tyvärr har jag inte fått in den vanan ännu.

Det kräver ju att jag, när jag ramlar över en text på nätet, sparar ner och skickar den till plattan. Ett extra steg som i stunden kan kännas som ett stort kliv, trots att jag vet att jag kommer ha en skönare och mer fokuserad läsupplevelse på plattan.

Sven är däremot enormt duktig på att läsa på sin reMarkable. Han är inte lika otålig som jag och har med tiden fått in en bra vana.

Jag får kort och gott jobba på det. Drömmen lever än!

remarkable med ritningar

Klottrande och visualisering

Jag trodde nog inte att jag skulle komma att använda plattan till att rita så mycket som jag faktiskt har gjort. En härlig överraskning.

Jag har tagit fram den för att rita upp och planera sommarens odlingar i stugan, men också gjort planritningar till ett skrivprojekt. Det har funkat superbra för att visualisera idéer för mig själv. Att få ut spridda tankar ur hjärnan och verkligen tydliggöra dem.

De olika pennstilarna räcker gott och väl till för att variera mig med. Kalligrafipennan har blivit en favorit och gör att allt blir snyggt. Lite som magi.

Priset är saftigt

Den största nackdelen är priset. En reMarkable kostar 3 990 kr exklusive pennan, vilken går loss på 790-1290 kr beroende på vilken variant du väljer. E Ink-skärmar av denna storlek är fortfarande ganska högt prissatta. Denna är inget undantag.

Om du är sugen bör du nog fundera på om du verkligen kommer använda den ordentligt. Både för att läsa och skriva med.

Summan av kardemumman

Jag behövde verkligen inte en reMarkable, men den har sannerligen gjort mitt arbete trevligare, mer ombytligt och oerhört smidigt. En bra men något dyr investering som jag kommer använda under många år.