Hej du kära läsare av mysterieböcker. Jag tycker att du ska spela Return of the Obra Dinn. Det är nämligen ett lysande spel för just dig. Ett spel som handlar om ett skepp, men också om en bok. Ett spel där du ska utforska, läsa och klura.

1802 lämnar handelsskeppet Obra Dinn Londons hamn för att segla mot Orienten. Men hon når aldrig sin slutdestination. Efter flera månader utan segel i sikte förklaras Obra Dinn till slut förvunnet på det stora havet.

Fem år efter att Obra Dinn lättade ankar driver hon plötsligt sakta in mot staden Falmouth. Riggen är skadad och ingen levande själ finns ombord. Vad har hänt? Det är nu ditt jobb att ta reda på Obra Dinns öde.

Som utsänd från Brittiska ostindiska kompaniet förses du med skeppets loggbok – innehållande bilder på såväl fartygets alla däck som hela besättningen – samt en kompassliknande mackapär, som låter dig resa tillbaka till dödsögonblicket för varje idivid ombord. Du får ta del av det som sades och det som hände exakt i den stund som döden slog till. Allt för att metodiskt kunna fylla loggboken med uppgifter om vem ögonblicket tillhör och hur hen dog. Ett rejält pussel där du ska kartlägga ödet för 51 besättningsmän och nio passagerare.

Att utforska Obra Dinn och alla märkliga händelser är i mångt och mycket som att läsa en riktigt bra deckare, som dessutom har ett originellt visuellt uttryck. Grafiken liknar den som fanns på de tidiga Macintosh-datorerna. Det är fantastiskt att se vad som går att skapa med enkla byggstenar.

Return of the Obra Dinn är (tro det eller ej) utvecklat av en enda person – Lucas Pope – och spelet har prisats flera gånger om för sin spelstil, grafik och story.

Du kan spela på egen hand eller tillsammans med en vän (jag och Sven spelade ihop). Ibland kan det behövas mer än ett klokt huvud för att klura ut gåtorna.