Omslaget till podcasten Deadhouse

Följ reglerna till punkt och pricka. Inget fusk. Lova mig det. Lägg dig ner. Ta på dig hörlurar. Slut ögonen. Tryck play och kastas in i en upplevelse. Vem är du? Var är du? Varför är du?

Jag lyssnar ofta på ljuddraman. Kvaliteten varierar. Ibland är manuset bra men genomförandet kasst. Ibland suger manuset men ljudeffekter och röstskådespeleri briljerar.

Deadhouse från BBC Radio 4 består av tre ljudupplevelser på temat skräck och sci-fi. Alla tre avsnitt är drygt tjugo minuter långa.

Ljudeffekter och röstskådespeleri är (äckligt) bra och medryckande. Manuset är välskrivet. Det enda negativa är att jag vill ha mer. Att jag lämnas med lite för många frågor för att känna mig tillfredsställd. Som om avsnitten är demoversioner av något större.

This episode contains some content that could mess with your head. It is not for those who have a fear of abduction. Or a fear of death. Or a fear of dogs. And extreme violence and murder.
Från avsnitt 2. Salem

Men trots det är Deadhouse sannerligen en uppvisning av hur ljud kan användas för att berätta en berättelse på ett otroligt effektfullt och medryckande sätt. Det skapas en otrolig närvaro.

Men det hänger förstås på att du lägger dig ner, tar på dig hörlurarna och sluter ögonen innan du trycker på play.