En ekorre som läser böcker.

Det är ekonomiskt ostadigt just nu. Många behöver se över sina utgifter, dra ner på onödiga kostnader och välja kvalitet framför kvantitet.

Jag lägger många (många!) hundralappar på böcker varje månad, eftersom jag köper i princip alla böcker som jag läser. Genom ett simpelt klick är boken redo i min ljudboksapp eller e-boksläsare. Jag märker knappt att pengar dras från kontot. Det är en lyx jag har unnat mig.

Men även jag tänkte faktiskt försöka konsumera smartare den kommande tiden.

Här ger jag dig fem tips för att komma undan billigare när du läser mycket böcker. Det är verkligen inga revolutionerande tips, men kanske är du som jag: du köper av bara farten, och då behövs förändring i dina vanor.

Klarar du kanske ett totalt köpstopp på böcker ända fram till jul…?

1. Leta hos dig själv först

Jag har böcker både i den fysiska och digitala bokhyllan som jag ännu inte har läst. Jag fick eller köpte dem en gång i tiden, men sen kom andra böcker emellan. Det är dags att inventera.

Några böcker kan jag nog dessutom läsa om och återupptäcka gamla favoriter.

2. Låna av en vän

Hör efter om din vän, släkting eller kollega har en bra bok att låna ut. Ni kanske till och med kan byta böcker. Mycket bra grej!

3. Låna på bibliotek

Jag vet inte ens var jag har mitt bibliotekskort. Har man ens fysiska lånekort nu för tiden? Pinsamt att inte veta… Det billigaste sättet att läsa många böcker på är givetvis att låna dem på bibliotek.

Du kan till och med ha lånekort på flera bibliotek. Alltså inte bara på biblioteket i ditt närområde utan i andra städer. Sven har lånekort här i Jönköping, men även i Göteborg och Malmö, för att kunna komma åt deras digitala utbud av ljudböcker och e-böcker. Det varierar nämligen från bibliotek till bibliotek.

4. Byt i ett minibibliotek

Har du ett minibibliotek någonstans i din närhet? Reglerna är enkla: ta en bok, lämna en bok. Du har säkert flera böcker som du aldrig kommer att läsa igen.

Ett tips är också att skapa ett eget litet bibliotek. Om du inte har möjlighet att sätta upp ett utomhus, varför inte fråga om ni kan ha ett på jobbet eller i trapphuset där du bor?

5. Köp begagnade böcker

Ta en koll på loppisar, i second hand-butiker eller på Bokbörsen. Begagnat är ju oftast mycket billigare, om det inte gäller en riktigt dyrgrip. Ofta kan du hitta bra böcker för en tjuga.

Lycka till med billigare, men ändå bra läsning!