Sanna Lund kastar löv

När jag var liten hette det höstlov. När mina far- och morföräldrar var små kallades det potatislov. Numera är det läslov. Jag håller tummar och tår för att sportlovet får äran att bli spellov. Ett lov enbart för tv- och datorspel. Det hade varit något. Men åter till ämnet.

Sanna 12 år:isch hade garanterat älskat hela grejen med läslov. Ett lov som är ämnat för att bada i böcker. Vilken dröm. De barn som inte gillar att läsa kommer förmodligen inte bli läslöss bara för att ett lov har bytt namn. Men, vem vet, jag är ingen barn-expert.

Nåväl, låt mig för en stund låtsas att jag ska ha 12-åriga Sanna på besök under kommande läslov - kul! Vilka böcker hade jag bunkrat upp med? Lill-Sanna gillar ju spänning och sånt (ingen större skillnad från nu alltså). Det passar ju utmärkt då lovet alltid infaller kring Halloween. Hon är ännu ingen hejare på engelska, så böcker på svenska får det bli. Låt mig se…

Omslaget på boken Tordyveln flyger i skymningen

Tordyveln flyger i skymningen

Maria Gripes mest kända bok som jag än idag läser om med jämna mellanrum. Det är en berättelse fylld av mystik och historia, viskande röster, konstiga telefonsamtal och en märklig blå blommar.

Syskonen Jonas och Annika, samt deras vän David, har åtagit sig jobbet att vattna blommorna på Selanderska gården. Där hittar de gamla brev som nämner en tretusenårig egyptisk staty. Den ska visst finnas någonstans i Ringaryd, där alla tre bor. Finns den kvar, och i så fall var?

Jag och lill-Sanna hade förstås lyssnat på ljudboksversionen, uppläst av Tomas Bolme. Mys!

Omslaget på boken Mördarens apa

Mördarens apa

En bok av Jakob Wegelius som vann Augustpriset för årets barn- och ungdomspris 2014.

Följ med på ett äventyr tillsammans med gorillan Sally Jones och sjömannen Chiefen. Ett äventyr som innefattar mord och mörka hemligheter. Dessutom är berättelsen vackert illustrerad av författaren själv. Ett plus i kanten.

Även om Mördarens apa är en fristående berättelse, finns två böcker till om Sally Jones - Legenden om Sally Jones samt Den falska rosen. Jag har inte läst dem än, så kanske hade jag och lill-Sanna gjort slag i saken tillsammans.

Omslaget på boken Den oändliga historien

Den oändliga historien

Michael Endes klassiker om pojken Bastian som en dag stjäl en bok från antikvarien herr Koreander. Snart beger Bastian sig in i Fantásiens magiska värld och dystra öde. En berättelse som verkligen lyfter fram det fina med fantasi och läsande.

Som liten älskade jag filmen med samma namn, men den har inte åldrats väl… Boken däremot, det är en helt annan femma!

Omslaget på boken Coraline

Coraline

Kanske hade Coraline varit snäppet för läskig för 12-åriga Sanna. Men skit samma, ibland får det lov att vara extra läbbigt.

Neil Gaiman har med sitt fenomenala världs- och karaktärsbygge skapat ett litet skräckmästerverk som passar nästan alla åldrar (utom de minsta knoddarna).

När Coraline flyttar in i ett nytt hus tillsammans med sina föräldrar och sin katt upptäcker hon en speciell dörr. Dörren leder till ett annat hus, där allt och alla är lite bättre. Eller?

Omslaget på boken Den besynnerliga händelsen med hunden om natten

Den besynnerliga händelsen med hunden om natten

Sist men inte minst. Vem tusan har dödat grannens hund? Det ska 15-åriga Christopher ta reda på i sann Sherlock Holmes-anda.

En varm, rolig och spännande historia om hur det kan vara att leva med Aspergers syndrom. Skriven av Mark Haddon och med flertalet priser i bagaget.