Omslaget till boken House of Leaves

Ett monster med gräsligt omslag. Jag beställde den ändå och började sakta men säkert att läsa. Det är några år sedan nu, men boken har för alltid lämnat ett avtryck. Det finns nämligen ingen bok som House of Leaves av Mark Z. Danielewski. Det är en unik läsupplevelse.

Först, handling

Låt oss börja med handlingen som är något snårig. Du lär känna Johnny Truant som flyttar in i en lägenhet, där den förre hyresgästen, en gammal man vars namn var Zampanò, nyss har avlidit.

Truant hittar ett manuskript skrivet av Zampanò. Det är en studie av en dokumentärfilm vid namn The Navidson Record. Dokumentärfilmen och dess skapare, Will Navidsson, verkar dock inte existera. Således: en studie av dokumentärfilm som inte finns.

En familj om fyra flyttar in i ett nytt hus på Ash Tree Lane. Ett hus som visar sig vara större på insidan än på utsidan. Det går såklart inte ihop. Något är fel. Väldigt fel. Dokumentären (som inte finns) berättar om just detta oförklarliga fenomen och händelserna som följer efter upptäckten.

Du kan inte skumma House of Leaves. Du måste ha tid att låta dig uppslukas i labyrinten av text. Tid att tyda. Tid att tänka. Hasta inte.

Inlaga till boken House of Leaves

Sen, formen

Danielewski ska ha skrivit boken för hand. Det är svårt att greppa med tanke på dess längd och komplexitet. Han litade inte på att någon annan skulle klara sättningen, vilket ledde till att han gjorde det själv. Helt förståeligt.

Ibland är sidan fylld till bredden av text, ibland finns där bara ett ord. Texten är upp och ner, huller om buller, formad som en trappa. Färg och typsnitt ändras. Och allt detta förtydligar och förstärker berättelsen. Stämningen lyfter. Händelser inte bara beskrivs utan visualiseras genom text. Det är faktiskt fenomenalt.

Boken har dessutom över 400 fotnoter. Flera av dessa fotnoter har också de fotnoter. Det blir (för) mycket, men det är så House of Leaves breder ut sig.

Jag har väl sagt att du behöver tid? Kanske också tålamod.

Inlaga till boken House of Leaves

Uppblåst eller mästerlig?

Jag fattar att det kan råda delande meningar om House of Leaves. Det finns de som tycker att det är över 700 sidor tilltrasslat dravel. Och det finns många som älskar den. Av olika anledningar.

Vissa säger att den är ett pussel, andra att den är en skräckroman, en tredje att den är en kärlekshistoria.

Det jag vet är att jag aldrig kommer att glömma den och den har inspirerat mig. Danielewski löpte linan ut med sin vision.

Jag hade nog behövt läsa om den för att faktiskt plocka upp allt (eller åtminstone mer). Och jag hade säkert kunnat förlora mig i oändliga Reddit-trådar kring innehållet och dess betydelse. Den är en ypperlig bokcirkel-bok.

Men jag har än så länge bara läst den en gång och jag har inte förlorat mig i oändliga Reddit-trådar. Jag vill att den ska förbli vad den var där och då. Krävande, märklig och vacker.

Ps. Danielewski har skrivit ett manus för en pilot till en tv-serie-adaption av House of Leaves. Ingen har ännu plockat upp den, men du kan köpa manuset för de tre första avsnitten. Jag har inte läst det.

Pps. Jag har dock läst novellen There’s a Place for You, som skrevs för tidningen The New Yorker men som aldrig publicerades. Den finns att köpa för en spottstyver. Ett exempel på hans sätt att skriva och forma en berättelse.

Novellen Theres a Place for You utskriven bredvid en kopp kaffe