Året var 2009 och det var en händelserik vecka i mitt liv. Onsdagen bjöd på taco-kväll, fredagen på after work och söndagen på en tidig bokning i tvättstugan (klockan 8, ugh). Men det var på torsdagen det hände. Det som för alltid skulle förändra mitt läsande. Klockan 9.13 tog jag sats, höjde mitt pekfinger och lät det landa på musknappen för att initiera… ett köp på Amazon.

Jag hade beställt hem min första Kindle.

Förändrade läsvanor

Sen den dagen har majoriteten av mitt läsande bestått av e-böcker och, på senare år, ljudböcker. Visst, jag plockar fortfarande upp en och annan analog bok. Men jag skulle tro att den klassiska 80/20-regeln går att applicera på mina läsvanor: 80 % sker digitalt.

Alla pengar till Jeff

Med förändrade läsvanor kom även ett förändrat köpbeteende. Idag köper jag mina serier hos Comixology, mina ljudböcker hos Audible och med bara ett klick får jag hem en ny bok till min Kindle. Oavsett var jag handlar hamnar mina pengar på samma ställe: hos Amazon, som äger både Comixology och Audible. Något jag inte längre är helt nöjd med.

Min Kindle älskar jag visserligen, men det är en låst plattform. Att Amazon envisas med kopieringsskydd (DRM) har irriterat mig länge. Utöver det lämnar företaget en hel del övrigt att önska. Bara det faktum att sidan Criticism of Amazon finns på Wikipedia säger ju något. Det känns inte riktigt bra i magen. Jag vill helt enkelt sluta ge pengar till Jeff Bezos.

Min pågående frigörelse

Jag har gjort några halvhjärtade försök tidigare men 2022 blir året då jag skär ner rejält på Amazon-shoppandet, med det långsiktiga målet att stänga ner mitt konto för gott.

Så här tänker jag:

I veckan köpte jag min första ljudbok hos Libro.fm för att utvärdera om den tjänsten är en värdig utmanare till Audible. Min resa mot ett Amazon-fritt liv har officiellt börjat.

Och du! Jag tar tacksamt emot tips, speciellt om du sitter på ett bra alternativ till Comixology.