Oktober ruskar om med regn, blåst, mörker och kyla. Månaden lystrar som bekant även till smeknamnet Spöktober, vilket passar utmärkt då hela härligheten avrundas med Halloween. Alla 31 dagar bör gå i skräckens tecken, allra minst när det gäller läsning.

Här får du 10 tips på böcker att mysrysa med i denna kusliga tid på året. Jag bjuder på läbbiga noveller och novellas, samt köttiga romaner. Vi tar dem i längdordning. Små ruskiga godbitar tar täten och de långa fasorna hasar efter.

Omslaget till boken Sour Candy.

Sour Candy av Kealan Patrick Burke

Phil Pendletons son Adam är barnet som du inte vill ha. Han är mardrömmen du möter i affären. Den som skriker och trilskas vid godishyllan, medan föräldrarna uppgivet står bredvid. Deras ögon tittar bedjande på dig. Kan inte du ta Adam? Snälla. Ta honom. Ta honom!

Phil Pendletons son Adam är egentligen inte hans son, men det är inte mycket han kan göra åt saken.

Omslaget till boken We Need to Do Something.

We Need to Do Something av Max Booth III

En familj tar skydd i sitt badrum under det som verkar vara ett rejält oväder. När stormen har dragit förbi märker de att de inte kan ta sig ut.

Frågan är vad som har skett utanför den blockerade dörren. Kommer någon komma till undsättning? Och vem är det som kommer, om nu någon kommer.

Omslaget till boken The Woman in Black.

The Woman in Black av Susan Hill

Om du söker en klassisk (gotisk) spökhistoria är The Woman in Black given läsning. Den finns även utgiven på svenska – Kvinnan i svart.

Advokaten Arthur Kipps tar sig till Eel Marsh House för att ordna med den nyligen avlidna mrs Drablows affärer. Huset är beläget på en enslig plats och när tidvattnet stiger svämmar vägen över. Ingen kan ta sig till huset, och framförallt kan Kipps inte ta sig därifrån.

Omslaget till boken Penpal.

Penpal av Dathan Auerbach

Penpal började som en rad korta berättelser i sann creepypasta-anda på Reddit. Jag själv lyssnade på den dramatiserade versionen i The Nosleep Podcast. Och några år senare plöjde jag girigt boken, som Auerbach kunde släppa tack vare en lyckad Kickstarter.

Det är en välskriven och krypande uppväxtskildring som givetvis innehåller en brevvän.

Omslaget till boken Dark Matter.

Dark Matter av Michelle Paver

Ett skepp lämnar Norge för att färdas mot Gruhuken i norr. Gillar du att läsa om utsatta platser är Pavers bok verkligen för dig. På svenska heter den Evig natt.

Ta på dig raggsockorna, tänd några ljus och bege dig in i det eviga kalla mörkret.

Omslaget till boken The Elementals.

The Elementals av Michael McDowell

Återigen ett hemsökt hus vid vatten. Eller ja, här är det frågan om tre hus istället för ett. Två är beboliga, medan det tredje erövras av naturen. Sanden blåser upp kring väggarna och tar sig ivrigt in genom springor i fasaden. Även om ingen bor i huset längre är det sannerligen inte tomt.

McDowell har även skrivit filmmanus för fantastiska Beetlejuice och Nightmare Before Christmas.

Omslaget till boken Near the Bone.

Near the Bone av Christina Henry

Near the Bone bjuder på monster, både de mänskliga och de som finns djupt inne i skogen.

Uppe på ett berg bor Mattie tillsammans med William. Allt Mattie gör kretsar kring att göra William nöjd och glad. Eller rättare sagt, hon gör allt hon kan för att han inte ska bli arg.

En dag hittar Mattie en lemlästad räv i skogen. Det är upptakten till förändring. Och monster. Inte att förglömma.

Omslaget till boken The Hollow Places.

The Hollow Places av T. Kingfisher

1907 utkom Algernon Blackwood med The Willows. Självaste H.P. Lovecraft ansåg att det var en av de bästa övernaturliga berättelser som fanns inom engelsk litteratur.

The Willows är okej. The Hollow Places, som är tydligt inspirerad av Blackwoods historia, är bättre. I min mening i alla fall.

T. Kingfisher lyckas hitta den fina balansen mellan oerhört obehag och humor, när hon berättar om Kara, som finner en bunker inne i väggen i sin farbrors hus.

Omslaget till boken The Troop.

The Troop av Nick Cutter

Välkommen på äckel päckel-fest. Kräkreflexerna får jobba hårt när en scoutgrupp beger sig ut på läger i vildmarken. Allt är trevligt och gemytligt fram till att en sjukligt mager främling gör gruppen sällskap vid lägerplatsen.

Omslaget till boken Imaginary Friend.

Imaginary Friend av Stephen Chbosky

Sjuåriga Christopher försvinner spårlöst i dagar. Och lika plötsligt som han försvann är han tillbaka igen. Utan en skråma, men med en röst i sitt huvud. En röst som ger Christopher ett uppdrag.

Här får du en riktig tjockis till skräckbok som kan hålla dig sällskap natten lång. Ljudboken kan verkligen rekommenderas om ögonen är trötta.