Upphovsrätt kan vara trassligt. Men det finns en bra grej för dig som älskar att läsa: 70 år efter att upphovsmannen till ett verk har dött förlorar verket sitt skydd.

Verket blir Public Domain. Det ägs plötsligt av alla, eller egentligen av ingen. Du får använda det helt fritt. Det är fantastiskt, men långt ifrån alla vet om det.

Både Project Gutenberg och Projekt Runeberg digitaliserar böcker som blivit Public Domain, och gör dem tillgängliga gratis. Gutenberg är gigantiskt och internationellt, medan Runeberg är en svensk motsvarighet med fokus på skandinavisk litteratur.

Varje år går ju upphovsrätten ut för många gamla verk. En hel del är odödliga klassiker. Gutenberg och Runeberg ser till att du och jag exempelvis kan läsa dem på våra läsplattor. Väldigt bjussigt.

Finns Alice’s Adventures in Wonderland av Lewis Carrol? Jo men visst. The Yellow Wallpaper av Charlotte Perkins Gilman då? Jajamen. Vad sägs om Kallocain av Karin Boye? Självklart. Men inte finns väl The Willows av Algernon Blackwood? Det kan du hoppa upp och sätta dig på.

Så: Läs en klassiker och sprid dem vidare.

Omslaget till War of the Worlds av H.G. Wells

Ps. Projekten drivs ideellt. En donation är alltid välkommet. Det är en fin gest för allt arbete kan jag tycka.