Dessa tips har även skickats till våra prenumeranter. Bli en av dem du också. Vi dyker upp i din inkorg ungefär en gång i månaden.

En skräck: Road of Bones

Den ryska vägen R504 Kolyma Highway kallas även Road of Bones. Den är inte fiktiv, utan finns i verkligheten. Man beräknar att 250 000–1 000 000 mänskliga kvarlevor befinner sig under och runtomkring vägen. Det är en således en gravplats för de slavar och fångar som byggde vägen mellan 1932 och 1953, och som dog under arbetets gång.

Ja, vad ska man säga. Fy satan. Den makabra historien om Road of Bones fungerar som grogrund i boken med samma namn av Christopher Golden. Jag plöjde den så fort den kom i slutet av januari.

Teig och hans närmsta vän Prentiss hyr en bil och börjar resan mot Oymyakon – världens kallaste by i Sibirien. Tanken är att de ska filma material till vad de hoppas ska bli en populär tv-serie. Jag behöver väl inte säga det, men jag gör det ändå: skit händer längs vägen. Ta del av en rafflande åktur i permafrostland bland schamaner och andar.

Av Sanna

En sci-fi: The Machine Stops

När The Machine Stops publicerades 1909 hade visserligen telefonen funnits ett tag, men radio var fortfarande hett och internet var inte ens påtänkt. Ändå lyckas E.M. Forester förutspå teknik inte helt olik dagens e-post, sociala medier och FaceTime-samtal. Minst sagt fascinerande.

Men, än mer imponerad blir jag av hur novellen så träffsäkert målar upp människans relation till tekniken. Hur vi blir beroende och näst intill besatta av den.

Det är en berättelse om en mor som hellre pratar med sin son över videolänk än att besöka honom. Och om en ung man som är övertygad om att det går att leva ett liv utanför maskinen.

Du kan läsa eller lyssna på den gratis.

Av Sven

En sak till: Se filmen Tove

Jag bara måste tipsa om att filmen Tove nu finns att se på SVT Play (till och med 27 februari). Det är en fin biografisk filmatisering av författaren Tove Janssons liv, med en glimrande Alma Pöysti i huvudrollen.

Av Sanna