Dessa tips har även skickats till våra prenumeranter. Bli en av dem du också. Vi dyker upp i din inkorg ungefär en gång i månaden.
En skräck: The Twisted Ones
Ursula Vernon skriver barnböcker och T. Kingfisher skriver skräck. Vernon och Kingfisher är dock samma person. Det sistnämnda namnet är en pseudonym.
Så, då har vi rett ut det. Barnböcker och skräck är en utomordentlig kombination. Barn är ju läskiga. Skräck är ju också läskigt.
I The Twisted Ones möter du Maus som ska städa ur sin döda farmors hus. Farmodern var en horder. Inte särskilt mysigt för Maus. I röran hittar hon sin farfars dagbok fylld av en och annan märklighet.
Then I made faces like the faces on the rocks, and I twisted myself about like the twisted ones, and I lay down flat on the ground like the dead ones. – The White People av Arthur Machen
Kingfishers berättelse har tydliga kopplingar till klassikern The White People. Du behöver inte ha läst den för att kunna njuta av The Twisted Ones, men den ger såklart en extra dimension till upplevelsen. Machens novell finns hos Project Gutenberg. Gammal och gratis litteratur.
Av Sanna
En sci-fi: The Nine Billion Names of God
Kommer du ihåg i somras när jag tipsade om The Egg? En kort novell med ett gudligt tema som även går att se som kortfilm. Nu har det slumpat sig så att dagens tips är… en kort novell med ett gudligt tema som även går att se som kortfilm.
The Nine Billion Names of God är skriven av Arthur C. Clark och handlar om ett gäng munkar i Tibet som försöker spara tid och arbetskraft genom att hyra en dator. Frågan är om det är en så bra idé…
Finns att läsa på The Internet Archive eller se som kortfilm på Vimeo.
Av Sven
En sak till: Anteckningar från en ö
Jag såg nyss spelfilmen om Tove Jansson med Alma Pöysti i huvudrollen. Det är en liten rekommendation. En ännu större rekommendation är Anteckningar från en ö, skriven Tove och illustrerad av Tuulikki Pietilä.
Det är vad det låter som: dagboksanteckningar från en ö. Alldeles vardagliga, men också alldeles underbara. I det enkla bor det stora (och så vidare).
Läs om stunderna på Toves och Tuulikkis ö, Klovharun, där de hade sitt sommarhem under 30 år. Eller så lyssnar du på ljudboken med Pöystis fina inläsning. Vad väntar du på? Seså, gör det bara.
Av Sanna