Dessa tips har även skickats till våra prenumeranter. Bli en av dem du också. Vi dyker upp i din inkorg ungefär en gång i månaden.

Omslaget till boken Out Behind the Barn visar en närbild av en åldrad ladugårdsvägg. På plankan har någon ristat in bilden av ett träd.

En skräck: Out Behind the Barn

Två pojkar tittar ut genom fönstret och ser Miss Maggie bära in något tungt och otympligt i ladan. De fnissar och viskar “hon fick någon!”.

Out Behind the Barn av John Boden och Chad Lutzke har skrivit historia som börjar skevt och bara blir skevare och skevare. Det är en lagom lång novella att hänge sig åt under några (skeva) timmar.

Av Sanna

En sci-fi: Better Living Through Algorithms

Jag har tänkt mycket på filmen Her den senaste tiden. Kommer du ihåg den? Joaquin Phoenix har världens konstigaste jobb (tyckte man då i alla fall) med att skriva personliga gratulationskort och hälsningar åt människor som inte orkar skriva själva. Idag känns det inte så långsökt längre. Varför skriva själv när ChatGPT kan göra jobbet?

Better Living Through Algorithms av Naomi Kritzer har en helt annat handling men ändå kopplar min hjärna ihop de två av någon anledning. Kanske är det en atmosfär som de delar, och det faktum att berättelserna idag knappt känns som sci-fi. Du som tittar eller läser tänker “ja, det här kan ju helt klart hända typ snart”.

I novellen följer vi Linnea som, efter lite initialt motstånd, till slut installerar en ny app som börjar att styra och ställa i hennes liv. Läser gör du på Clarkesworld.

Av Sven

En sak till: The Clarkesworld Podcast

På tal om Clarkesworld. Det är ingen sajt jag besöker jämt och ständigt men det blir att jag hoppar in och läser en novell då och då. Ofta på rekommendation av någon.

Men idag blev jag påmind om att de har en podd också och lyssnade till just Better Living Through Algorithms, läst av Kate Baker. Inte så dumt! Så om du vill ha lite göttiga sci-fi-noveller att lyssna på i sommar, mata in The Clarkesworld Podcast i din poddmaskin.

Av Sven