Dessa tips har även skickats till våra prenumeranter. Bli en av dem du också. Vi dyker upp i din inkorg ungefär en gång i månaden.

Illustrerat omslag till boken Vår del av natten av Mariana Enriquez. Siluetten av en man och pojke som går hand i hand. I mannen skugga skymtas två horn som växer fram ur hans huvud.

En skräck: Vår del av natten

Ghosts are real. And the ones who come aren’t always the ones you’ve called.

Mariana Enriquez har skrivit en egenartad berättelse om en far och son, och deras ansträngda relation, men också om ett hemligt sällskap som hämtar kraft ur mörkret.

Jag lyssnade på den engelska versionen – Our Share of Night, lysande inläst av Frankie Corzo – men boken finns även översatt till svenska – Vår del av natten. Det tog faktiskt ett tag att få grepp om historien, men när jag väl kom in i bokens rytm var jag totalt såld.

Av Sanna

Omslag till boken Wool av Hugh Howey. WOOL står skrivet i versaler uppifrån och ned i ett svart och tungt typsnitt. Runt ordet slingrar sig en gul trappa. Siluetten av en person (kanske en man?) skymtas på näst översta trappan. En annan person (en kvinna?) står längst ner och tittar upp.

En sci-fi: Wool

Redan i inledningen av Hugh Howeys bok Wool dyker det upp mängder av frågor i skallen. Varför har mänskligheten flyttat ner och bor under mark? Varför är de så rädda för att gå utomhus? Är de ens kvar på jorden? Lever de kanske i en simulering?

Vem älskar inte ett göttigt mysterium?! Det är kul att få klura och teoretisera under läsningens gång. Jag testade några av mina teorier på Sanna, som bara gav mig luriga blickar tillbaka. Hon hade redan läst boken, och satt alltså på facit, men spoilade inget.

När boken är till ända har flera frågor fått sina svar, men det finns mer att utforska i seriens efterföljande delar – Shift och Dust. Jag vill veta mer!

För dig som eventuellt är trött på att läsa har jag goda nyheter! 5 maj har tv-serien Silo (baserad på boken) premiär på Apple TV+.

Av Sven

Illustrerat omslag till boken Lesser Known Monsters of the 21st Century, av Kim Fu. Ett färgrikt kollage av ett par grodben, fjärillsvingar, löv av olika de slag, toppen av en parrskog och så vidare. Dessa brokiga delar formar siluetten av en kvinna med röda läppar.

En sak till: Lesser Known Monsters of the 21st Century

I min digitala bokcirkel läser vi just nu novellsamlingen Lesser Known Monsters of the 21st Century av Kim Fu. En novell i veckan, med diskussion varje söndag. Precis lagom tempo, och alla längtar som tusan efter att få sätta tänderna i nästa novell. Ett gott betyg.

Det har varit en spännande, sorglig, vacker och på många sätt magisk blandning av berättelser om livet och döden. Boken mår bra av att vändas och vridas på tillsammans med andra, så plocka gärna med den till din egen bokcirkel. Har du ingen? Starta en bums, eller hör efter om du kan haka på någon i din närhet.

Av Sanna