Dessa tips har även skickats till våra prenumeranter. Bli en av dem du också. Vi dyker upp i din inkorg ungefär en gång i månaden.

En skräck: Briardark

Såhär skrev jag till S.A. Harian, författare till boken Briardark: den här boken har så mycket som jag älskar – vidsträckt vildmark, en ensam stuga, vandring, ett forskarteam, mystiska filer, datorspel, försvinnanden, kartor och en kuslig kosmisk känsla. Jag ser fram emot nästa del i serien.

Briardark dök upp som en göttig gubbe i lådan och jag plöjde igenom ljudboken på ett par dagar. Jag tror att du kommer att göra detsamma.

Är du nyfiken på S.A. Harian tycker jag att du ska kolla in hennes YouTube-kanal i vilken hon spelar skräckspel. Här finns även en video där hon berättar mer om sin bok.

Av Sanna

En sci-fi: The Kaiju Preservation Society

Jag hade precis avslutat en ganska tung bok (The Three Body Problem) och behövde varva med något helt annat. Något mer lättsmält. Jag trodde nog att The Kaiju Preservation Society av John Scalzi skulle vara både lättsmält, fartfylld och lite rolig och oj, vad rätt jag hade för en gångs skull.

Jamie tar jobb som en alltiallo hos en “djurrättsorganisation” men det visar sig snart att djuren i fråga är stora som hus, radioaktiva och bor i ett parallellt universum. Om mastodontfilms-Mats hade varit en läslus… Ja, då hade han tipsat om den här boken.

Av Sven

En sak till: Be ChatGPT om boktips

Kanske är du trött på att läsa om stora språkmodeller, maskininlärning, AI och allt vad det heter. Men visste du att chattbottarna faktiskt är ganska duktiga på att tipsa om böcker? Nämn en bok som du gillar (eller författare eller film för den delen) och be ChatGPT lista några liknande verk. Så här gick det för mig:

Sven: Jag har precis läst klart The Kaiju Preservation Society av John Scalzi och vill ha mer i samma stil. Vad rekommenderar du?

ChatGPT: Om du gillade “The Kaiju Preservation Society” av John Scalzi och vill ha mer i samma stil, kan jag rekommendera följande böcker:

“Jurassic Park” av Michael Crichton - En spännande roman om en nöjespark fylld med levande dinosaurier, skapade genom genteknik.

“The Fold” av Peter Clines - En sci-fi-thriller som involverar parallella universum, mysterier och högteknologiska experiment.

“The Long Earth” av Terry Pratchett och Stephen Baxter - En serie som utforskar en rad parallella jordar och äventyren hos de människor som upptäcker och utforskar dem.

Dessa böcker erbjuder en blandning av science fiction, äventyr och mysterier, liknande atmosfären i “The Kaiju Preservation Society”.

Inte så dumt. Och jag har ju faktiskt aldrig läst Jurassic Park…

Av Sven