Dessa tips har även skickats till våra prenumeranter. Bli en av dem du också. Vi dyker upp i din inkorg ungefär en gång i månaden.

En skräck: Night Film

Den mytomspunne skräckfilmsregissören Stanislas Cordovas filmer är kultförklarade, men regissören själv syns aldrig i det offentliga. När hans dotter, Ashley, plötsligt hittas död börjar journalisten Scott McGrath nysta i det som först verkar vara ett självmord, men som snart leder honom ner i ett gåtfullt kaninhål. Vad är egentligen verkligt?

Night Film (eller Nattfilm, om du hellre vill läsa den på svenska) av Marisha Pessl är kanske mer av en thriller än en skräck, men den har ett mörker som jag verkligen gillar. Och vi vet ju alla hur det är med genres: de finns inte på riktigt.

Av Sanna

En sci-fi: The Mountain in the Sea

Bläckfiskar alltså… Vilka häpnadsväckande varelser det är! De är supersmarta, kan “smaka” på sin omgivning med hjälp av armarnas sugskålar, är mästare på att kamouflera sig och riktiga utbrytarkonstnärer.

I The Mountain in the Sea har Ray Nayler tänkt tanken “vad skulle hända om bläckfiskar utvecklade ett språk?” och utforskar sen det på ett mycket spännande sätt. Och det är inte bara intelligenta, medvetna, blötdjur som förekommer i den här berättelsen. Vi får även stifta bekantskap med en självmedveten android, en frilansande hacker och ett fiskefartyg som tar sitt uppdrag på lite väl stort allvar.

Ibland är det bra att bli påmind om att vi inte måste blicka långt in i framtiden eller drömma oss bort till andra galaxer för riktigt bra sci-fi. Ibland räcker det gott med att dyka ner i havet.

Av Sven

En sak till: lyssna på ett matigt poddavsnitt

Vi passar på att slå ett slag för det senaste avsnittet av vår podd – Hej (resten av) internet! Där pratar vi nämligen om fenomenal fiktion på internet. Var hittar man den? Finns några guldkorn? Och hur är egentligen författarnärvaron på webben?

Podden finns överallt där poddar finns och på hejinter.net. In och lyssna.

Av Sanna