Dessa tips har även skickats till våra prenumeranter. Bli en av dem du också. Vi dyker upp i din inkorg ungefär en gång i månaden.

En skräck: Little Eve

The Last House on Needless Street av Catriona Ward var enligt mig en av förra årets bästa läsupplevelser. När hon i våras utkom med boken Sundial var jag därför eld och lågor. Tyvärr blev jag besviken. Den klaffade inte alls med mig.

Men, när jag såhär i slutet av 2022 har tagit mig an Little Eve – en historia som gavs ut före de tidigare nämnda – fick jag återigen förlora mig i en av Wards klaustrofobiska världar, där inget är vad det verkar.

På ön Altnaharra, belägen längs med den skotska kusten, bor en liten enstörig skara människor – Farbror John samt Barnen Nora, Alice, Dinah, Abel, Elizabeth och Eve. Grinden in till Altnaharra är för det mesta stängd och låst för att hålla de orena borta, men också för att hålla öns besynnerligheter hemliga för resten av världen.

Medan du läser, myser och ryser ser jag fram emot Wards nästa bok Looking Glass Sound.

Av Sanna

En sci-fi: Wanderers och Wayward

Du ska aldrig väcka den som går i sömnen, heter det ju. Men det är gammalt skrock. En sömngångare kan faktiskt vara en fara – både för sig själv och andra. Så om du stöter på en vilsen människa i pyjamas, led henne tillbaka till sängen och var inte rädd för att väcka om det blir besvärligt.

Men om hon inte vaknar då? Om alla dina försök misslyckas? Ja, vad du än gör, försök inte att hindra eller fysiskt hålla kvar henne. För då… exploderar hon!

Så funkar det i alla fall i Wanderers av Chuck Wendig. En dag börjar Shanas lillasyster att vandra, till synes sovande, och strax ansluter fler och fler människor upp vid hennes sida. Likt zombies rör de sig sakta men säkert mot ett mål som bara de känner till. De är okontaktbara och omöjliga att väcka. USAs folkhälsomyndighet kallas in, anhöriga ansluter till “flocken” för att skydda den och parallellt med allt detta kollapsar samhället av helt andra anledningar.

Jag är halvvägs igenom andra boken, Wayward, i denna mystiska berättelse med både sci-fi- och skräckinslag. Och det är bra! Riktigt bra. Jag kan varmt rekommendera ljudböckerna som växelvis läses av Dominic Hoffman och Xe Sands.

Av Sven

En sak till: Bill Gates årliga boktips

Vad har du för traditioner kring jul? Vi brukar traska till torget och köpa oss en gran en vecka innan tomten anländer. Kvällen innan är det julmust och skinkmacka som gäller, och nån gång under själva julafton eller i mellandagarna sätts årets julpjäs upp. Julpjäsen är skriven av mina syskonbarn med undertecknad och hans fru i rollistan. I år var jag julskinka medan Sanna gestaltade julgetmannen.

En annan mysig tradition mot slutet av året är Bill Gates Holiday Books. Strax innan julhelgen brukar den gamla Microsoft-räven dela med sig av några boktips. Himla mysigt, tycker jag, som är både bok- och datanörd. Strangers in a Strange Land åkte in på min att läsa-lista.

Av Sven