Dessa tips har även skickats till våra prenumeranter. Bli en av dem du också. Vi dyker upp i din inkorg ungefär en gång i månaden.

Omslaget till boken Leech

En skräck: Leech

I Leech av Hiron Ennes får du faktiskt gotisk skräck och science fiction i en och samma bok. Detta är Ennes romandebut med fokus på den (o)mänskliga kroppen och de parasiter vi kan drabbas av.

Hela härligheten utspelar sig i ett isolerat och nedgånget slott mitt i den bistraste vintern. Utanför slottets väggar lurar (givetvis) lemlästande varelser i mörkret.

Av Sanna

Omslaget till boken Snow Crash

En sci-fi: Snow Crash

Jag strävar efter att läsa varannan klassiker. För att blanda upp lite, så det inte bara blir nyutgivet. Jag lyckas inte alltid, förstås, men ambitionen finns där åtminstone. Det måste inte vara lastgammal litteratur. Moderna klassiker går också bra.

Snow Crash gavs ut 1992, när jag var sex år gammal och inte riktigt redo att ta mig an detta verk av Neal Stephenson. Men nu var det alltså dags! Och jag måste säga att jag blev lite överraskad. För det är ju grejen när man tar sig an en klassiker, ibland har man en idé om vad den ska vara utifrån populärkulturella referenser och vad man läst och hört om berättelsen innan.

Att den skulle vara cyberpunkig trodde jag nog men humorn och samhällssatiren var jag inte alls beredd på. Av någon anledning hade jag väntat mig något… allvarligare? Men det var kul (hehe) att bli överraskad. Och även om det blir lite fnissigt ibland så bollar Stephenson upp många intressanta koncept och idéer. Några som är verklighet idag, 30 år senare.

Jag hade jättetrevligt med Snow Crash. Om ungefär tre veckor släpps den i en nyutgåva. Haffa och läs om du, som jag, har missat denna sci-fi-klassiker.

Av Sven

En sak till: Köpstopp fram till jul

Ska vi ha köpstopp på böcker? frågade Sanna mig en dag i september. Jag vet ju att det inte är några som helst problem. Tsundoku är ju en grej. Jag har köpt många böcker som jag ännu inte hunnit läsa. Och det finns ju hur mycket gratis läsning som helst där ute.

Men jag var ändå tvungen att tänka efter några sekunder innan jag tackade ja. Tänk om världens bästa bok släpps nästa vecka, då kan jag ju inte läsa den! Men till slut tog förnuftet över.

Köpstoppet varar förstås inte för evigt. Och det vore ju gött att nån gång göra den där högen med köpta, olästa böcker något mindre.

Sagt och gjort, vi har köpstopp på böcker. Åtminstone året ut. Och har på så vis båda lite mer pengar över att lägga på annat. Det mesta går till el-räkningen…

Av Sven