Dessa tips har även skickats till våra prenumeranter. Bli en av dem du också. Vi dyker upp i din inkorg ungefär en gång i månaden.

Två (!) skräck: Burnt Offerings och Black Mouth

Burnt Offerings av Robert Marasco har varit en stor influens för Stephen Kings The Shining. Och Kings många uppväxtskildringar har garanterat influerat Ronald Malfi när han skrev Black Mouth. Du får därför båda böckerna på en gång. De är oerhört mysrysiga och bra.

I den förstnämnda historien följer du familjen Rolfe. De flyr sommaren i city för att ta hand om ett stort hus ute på landsbygden. Det finns dock en hållhake: de måste laga mat åt den åldring som bor bakom en av husets många dörrar. Hon som aldrig verkar lämna sitt rum.

I den senare berättelsen stiftar du bekantskap med fyra vänner och en oangenäm magiker. Magikern vill ta med de fyra vännerna till källan. Vilken källa, undrar du? Ja, inte är det Ramlösa hälsobrunn i alla fall.

Av Sanna

En sci-fi: Remote Control

Har du hört talas om Africanfuturism? Ett inlägg på Tor.com-bloggen gjorde i alla fall mig nyfiken: sci-fi, centrerad kring Afrika, afrikansk kultur, historia och mytologi.

Remote Control av Nnedi Okorafor fick bli mitt första nedslag i genren och det gav mersmak. I boken får du följa en flicka som vandrar från stad till stad med en räv som enda sällskap. Människor flyr henne som pesten och det ryktas om att hon för död och förödelse med sig var hon än går.

Tycker du att det låter som en saga eller en fantasyroman är du faktiskt inte ute och cyklar. Det är en skön blandning av mystik, fantasy och science fiction.

Av Sven

En sak till: Recommend Me a Book

Döm inte boken efter omslaget, heter det ju. Men det gör jag. När jag bläddrar bland böcker är det betydligt större chans att jag tar upp en bok med tilltalande omslag än ett som ser tråkigt ut. Tjänsten Recommend Me a Book försöker ändra på det beteendet.

Det funkar så här: du läser en sida ur en bok men får inte veta titeln, författaren eller hur omslaget ser ut. Föll det inte i smaken, ja, då får du en ny sida ur en ny, anonym, bok. Skulle du å andra sidan älska det du läser trycker du bara på en knapp och vipps får du veta allt vad du behöver för att lägga boken på din att-läsa-hög.

Av Sven