Dessa tips har även skickats till våra prenumeranter. Bli en av dem du också. Vi dyker upp i din inkorg ungefär en gång i månaden.

Avskalat bokomslag i svartvitt. Träsnitt av en kanin med vete växande ur ögonhålorna. Titeln är Winterset Hollow.

En skräck: Winterset Hollow

När jag var liten hade jag en rad kaniner. Chipp rymde och blev överkörd av en bil. Piff (eller var det Puff) var ofantligt ilsk och fick så småningom avlivas. Bonnie (nummer 1) dog värmedöden, eftersom jag hade ställt ut buren i den gassande sommarsolen. Skit och sorgliga missöden hände, men oj vad jag älskade mina kaniner. Inte alla gick hemska öden till mötes. Det ska tilläggas.

Winterset Hollow har en kanin på omslaget och givetvis också i handlingen. Det är en historia om en favoritbok, ett besök till en ö och om fantastiska och skrämmande överraskningar som bor där. Läs Jonathan Edward Durhams debut. Den är bra.

You know I love it here, said Runny, you know I am a happy bunny. But still I wish to spread my wings and fly beyond the trees.

Av Sanna

Bokomslag med titeln The Long Way To A Small Angry Planet. En kvinna i siluett står på en kulle och blickar upp mot en oändlig rymd.

En sci-fi: The Long Way To A Small Angry Planet

1 december förra året blev jag totalt golvad och löjligt glad. Sanna överraskade mig med en julkalender. Varje morgon fanns det en klapp att leta reda på och slita upp. Inte mindre än tre böcker blev det! Svårt att komma på bättre klappar för en läslus.

Den första boken som jag kastade mig över var The Long Way To A Small Angry Planet. Det är inte den första boken jag läser av Becky Chambers, men väl hennes första. Debutromanen, som hon först gav ut själv tack vare en lyckad Kickstarter-kampanj.

Vi får följa besättningen på Wayfarer som är på väg till en avkrok i universum. Där ska de konstruera en genväg – ett maskhål – till ett annat ställe. Ja, rymden är ju som bekant ganska stor. Framför allt fokuserar den här berättelsen på besättningen och deras relationer. Riktigt mysig läsning! Finns det något som heter feel-good sci-fi? I så fall hör denna bok hemma i den kategorin.

Av Sven

En webbsida med rubriken Literature-Map. Ett enda stort ordmoln med författarnamn. I mitten står Becky Chambers. Inte långt därifrån står Ann Leckie.

En sak till: Literature-Map

Literature-Map är en lika enkel som genial idé. Skriv in namnet på din favoritförfattare och upptäck nya, liknande författare. Via Becky Chambers fick jag upp ögonen för Ann Leckie. Hennes Ancillary Justice hamnade i min läshög direkt:

On a remote, icy planet, the soldier known as Breq is drawing closer to completing her quest.

Once, she was the Justice of Toren - a colossal starship with an artificial intelligence linking thousands of soldiers in the service of the Radch, the empire that conquered the galaxy.

Så, nästa gång du behöver något nytt att läsa, styr webbläsaren mot literature-map.com.

Av Sven