En skärmdump från spelet What Remains of Edith Finch. Ett stort hus skogen..

Du som läser träder dagligen in i nya världar som rymmer intressanta karaktärer och fascinerande berättelser. Och du älskar det.

Att spela ett spel är precis som att läsa en bok. I alla fall om du väljer de spel som har fokus på narrativa upplevelser, där de tävlingsinriktade bitarna är minimala eller obefintliga. Kanske är du nyfiken på vad spelen har att erbjuda, men har noll lust att spela online, tävla mot klockan eller panga soldater, utomjordingar eller zombies. Du vill upptäcka och uppleva en historia i godan ro.

Det finns många spel för dig. Jag lovar. Och som den spelnörd jag är delar jag här sex tv- och datorspel, som är precis som en riktigt bra läsupplevelse, bara lite annorlunda.

En skärmdump från spelet What Remains of Edith Finch. En flicka gungar på en gunga som hänger i ett träd.

What Remains of Edith Finch

Ett prisbelönt spel och en sann förebild inom interaktiv storytelling.

Du är Edith Finch som återvänder till sitt barndomshem – ett gigantiskt och märkligt hus med många skrymslen och vrår. Väl där vandrar du mellan rummen och tar del av dina familjemedlemmars öden. Du är nämligen den sista levande Finchen i släkten. Läs mer om spelet.

Finns till: PC, Nintendo Switch, Xbox One och Playstation 4.

En skärmdump från spelet Device 6.

DEVICE 6

Svenska spelstudion Simogo har skapat en unik spelupplevelse med text, grafik och en stämningsfull ljudbild. Plus några kluriga pussel som du måste lösa.

Anna vaknar upp i ett slott på en ö, och hon har ingen aning om hur hon hamnade där. Det är bara att börja nysta i mysteriet genom att peka dig framåt i miljön. Inte helt olikt en bok. Läs mer om spelet.

Finns till: iPhone och iPad.

En skärmdump från spelet Firewatch. Karaktären Henry håller i en walkie talkie och tittar på solnedgången över skogen.

Firewatch

Välskriven dialog är Firewatch i ett nötskal. Du spelar som Henry, en nybliven skogsvaktare som stationeras ute i de vidsträckta skogarna i Wyoming. Ditt jobb är att hålla utkik efter bränder i den heta och torra sommaren. Som sällskap har du kollegan Delilah, som du pratar med i din walkie talkie. Ganska snart händer grejer som väcker obehag och nerv. Finns det något mer där ute i vildmarken? Läs mer om spelet.

Finns till: PC, Nintendo Switch, Xbox One och Playstation 4.

En skärmdump från spelet Kentucky Route Zero. En stor örn i en skog tillsammans med några människor.

Kentucky Route Zero

Gillar du vibbarna i Twin Peaks? Kan du uppskatta när saker är abstrakta och upp till tolkning, är Kentucky Route Zero för dig. Längs vägen möter du många konstifika människor i märkliga miljöer. Här finns inga pussel. Inte heller krävs någon fingerfärdighet med mus eller kontroll. Det bygger på dialog och atmosfär. Läs mer om spelet.

Finns till: PC, Nintendo Switch, Xbox One och Playstation 4.

En skärmdump från spelet Oxenfree. Några människor går på led i en skog.

Oxenfree

Ett gäng vänner (eller snarare bekanta) tar färjan ut till en ö för att dricka några öl kring en brasa vid stranden. Under kvällen börjar såväl saker som människor bete sig besynnerligt. Spöklika röster hörs i radion och märkliga ljussken skapar revor i tillvaron. I ditt utforskande av ön får du såväl ta del av öns historia som huvudkaraktären Alex sorg och grubblerier. Läs mer om spelet.

Finns till: iPhone, Android, PC, Nintendo Switch, Xbox One och Playstation 4.

En skärmdump från spelet Gone Home. Ett stökigt flickrum.

Gone Home

Gone Home bröt verkligen mark när det släpptes 2013, och har inspirerat många efterföljande narrativa spelupplevelser.

Du anländer hem efter en tid utomlands och möts av ett tomt hus. Ingen familj väntar på dig. Var är alla? Vad har hänt? Du börjar leta igenom hemmet efter ledtrådar. Läs mer om spelet.

Finns till: iPad, PC, Nintendo Switch, Xbox One och Playstation 4.